Какво е стареене на косата?

Какво е стареене на косата?

Стареенето на косата е един съвсем нормален процес, който настъпва с времето и не бива да те плаши. Както кожата ни изпитва промени, така и косата започва да изменя своята структура – косъмът става по-слаб и по-податлив на увреждания. В тази статия ще ти разкажем повече за това – какво се случва по време на процеса на стареене и как да поддържаш косата си здрава и силна. 

Какви са промените, които настъпват при стареенето на косата?

Невъзможно е напълно да спреш стареенето на косата си, но знаейки защо изпитваш промени в текстурата и цвета й може да помогне за забавяне на процеса, а в случай на косопад, да насърчи растежа. Ето кои са признаците на стареене на косата:

Поява на бели коси

Побеляването на косата е един от първите признаци на стареенето й. Това е вследствие на забавяне на производството на меланин в космения фоликул. Тъй като фоликулът губи способността си да произвежда меланин с възрастта, той става по-прозрачен. В резултат на което, ти забелязваш появата на сиво-бели коси. 

Тънка и суха коса

С напредването на възрастта косата изпитва промяна в структурата. Обикновено тя става по-тънка, по-суха и по-крехка. Според дерматолога Джанин Люк, това е свързано с промяната на циклите на растеж на косата. Тя отбелязва, че анагенната фаза на растеж или периодът, когато стволът на косъма се генерира активно и се удължава, става по-кратък. Дерматологът допълва още, че себумът също намалява с възрастта, което прави косата по-малко блестяща, мека и гладка.

Загуба на коса

С годините настъпват и събития в живота, водещи до промени в хормоните, които оказват влияние на състоянието на косата. Такива са например бременност, раждане и менопауза. Деликатният баланс на естроген, прогестерон и тестостерон има своето значение за здравия скалп и растежа на косата. Изследвания доказват, че дори и най-малката промяна в тези хормони може да доведе до силно окапване и загуба на коса. Ако искаш да научиш повече за причините за косопад, прочети статията ни от блога по тази тема. 

 

Как да се грижим правилно за косата си?

Съществуват няколко стъпки, които може да предприемеш, за да забавиш процеса на стареене на косата си и да запазиш нейната здрава текстура за по-дълго време. Виж кои са те:

Мий косата си по-рядко

Колко често миеш косата си зависи от типа коса, която имаш. Но независимо от това, прекомерното миене на косата може да премахне естествените масла, които я предпазват и хидратират и да доведе до изсушаване и увреждане. Това е особено валидно за стареещата коса, защото с напредването на възрастта, скалпът произвежда по-малко себум, който пък улавя по-малко мръсотия. 

Използвай балсам

След години на различно третиране, качеството на косата се нарушава. Тя става по-уязвима и по-трудна за поддържане. Именно за това е нужно да се полагат интензивни грижи за нея, като на първо място да се поддържа хидратирана. Според твоите предпочитания, можеш да използваш балсам след шампоана, маски или масла за коса. 

Храни се пълноценно 

Фразата “Ти си това, което ядеш” е особено приложима за косата. Чрез диетата си ти наистина можеш да помогнеш на косата си да бъде здрава и сияйна. Тъй като космените фоликули са изградени предимно от протеини, е препоръчително да включиш към диетата си този хранителен елемент. 

Използвай UV защита

Излагането на слънце без използване на слънцезащита или шапка, може да ускори признаците на стареене на кожата. Е, същото важи и за косата ни. Вредата от слънцето не е никак за подценяване, тъй като тя може да предизвика изсушаване, изсветляване и увеличаване на цъфтежа на косата. Най-добре е да избягваш периодите от деня, които са най-горещи, както и да носиш шапки или продукти, предпазващи косата и скалпа от изгаряне. 

Избери подходящи продукти 

С цел да забавиш процеса на стареене на косата си и да я поддържаш здрава и красива по-дълго време, е изключително важно да откриеш подходящи натурални продукти. Избягвай вредните химични съставки като парабени и сулфати, тъй като те допълнително могат да изсушат косата ти и да раздразнят скалпа. 

За да предотвратиш  всички фактори от стареенето на косата и да стимулираш бързия й растеж, ние ти препоръчваме да използваш серума Hair’E Win. Той е специално разработен, за да ти помогне да се пребориш с неприятния косопад и да постигнеш естествена дължина на косата си. Този серум съдържа растителни екстракти и масла, богати на хранителни вещества, които подпомагат здравето на скалпа и косата ти. Освен това е изключително лесен за употреба – нужни са само 5 минути от твоето време, за да постигнеш невероятни резултати. До 3 месеца ти ще забележиш значително подобрение на състоянието на косата си. Виж повече за продукта на нашия сайт.


Здравата коса – един от най-важните ни аксесоари. Съзнателно или не, когато говорим за красиви жени, ние асоциираме образа им с дълга, сияйна и омайна коса. Ето защо и много от нас се стремят да я поддържат в най-добрия й вид. Но понякога в желанието си да й дадем най-добрата грижа, се доверяваме на всякакви “съвети”, които може да се окажат вредни, вместо полезни. В тази статия ще разбулим някои митове за косата, в които определено не трябва да вярваш. 

прочети още

Косопадът е често срещано явление при много хора. Обикновено не е повод за притеснение, но ако забелязваш, че ти окапва повече коса от обикновено и усещаш разлика в плътността й, тогава е полезно да разгледаш някои от възможните причини и да обърнеш внимание на проблема. В тази статия ще ти споделим кои фактори влияят върху загубата на коса и как да се справиш с това. 

прочети още

Има някои по-популярни съвети за грижа на косата, за които всеки от нас е чувал. Един такъв, например, е че, за да я запазиш здрава, е добре да избягваш честото използване на преса, сешоар или агресивни химически третирания. Това е страхотно, но всъщност има още много неподозирани начини, по които е възможно да увредиш косата си. Днес ще ти покажем няколко вредни навика, които да избягваш, за да запазиш косата си здрава и красива.

прочети още