Кои са най-често срещаните причини за косопад?

Кои са най-често срещаните причини за косопад?

Косопадът е често срещано явление при много хора. Обикновено не е повод за притеснение, но ако забелязваш, че ти окапва повече коса от обикновено и усещаш разлика в плътността й, тогава е полезно да разгледаш някои от възможните причини и да обърнеш внимание на проблема. В тази статия ще ти споделим кои фактори влияят върху загубата на коса и как да се справиш с това. 

6 причини за косопад 

Генетична предразположеност 

Генетичният косопад, наричан още андрогенна алопеция, е най-често срещаната причина за окапване на косата както при мъжете, така и при жените. Наблюдава се изтъняване на косъма, загуба на обем и плътност. Това е хронично състояние, което се развива през времето и може да засегне различни области на скалпа. Все пак има методи и продукти, които могат да забавят процеса и дори да подпомогнат растежа на косата. Виж кои съставки работят за бързия растеж на косата в друга статия от блога ни. (+ЛИНК)

Хормонален дисбаланс

Когато настъпват промени в организма на човек или нови жизнени етапи, като бременност, раждане или менопауза, тогава е възможно да се наблюдава и загуба на коса. Тези промени обаче обикновено са временни и обратими и не са предизвикани от генетични фактори, както е случаят с андрогенния косопад. Важно е да положиш още повече грижи за косата си веднага щом забележиш промени в обема й, за да я подхранваш и да поддържаш здравословния й растеж.

Диета

В случаите, когато човек е подложен на специален хранителен режим с ниско съдържание на протеини или дефицит на определени витамини и минерали, това също може да допринесе за увеличения косопад. В зависимост от причините за тази диета, е препоръчително да си следиш нивата на витамини и минерали и други важни хранителни вещества в тялото си, за да избегнеш здравословни проблеми.

Интензивен стрес

Разбираме колко лесно е да се каже “Не се стресирай толкова!” отколкото да се изпълни, но замисляш ли се какви може да са последствията от излагането на интензивен стрес? Когато се изправяш пред множество стресови ситуации и не се грижиш достатъчно за себе си, това веднага ще окаже влияние както на здравето ти, така и на красивата ти коса. Този вид косопад също е временен и обратим, но би било най-добре да го предотвратиш. Тук ще откриеш няколко полезни стъпки за справяне със стреса, които може да приложиш и в своята рутина. 

Неправилни продукти и екстеншъни 

Лошата грижа за косата също е много вероятна причина за внезапния косопад. Това може да включва агресивно разресване, особено когато косата е мокра и уязвима, неподходящи шампоани и други козметични продукти, които съдържат вредни съставки, като силикони, парабени и сулфати, както и използването на екстеншъни, които могат да бъдат тежки и да натоварят корените на косата.

Проблемен скалп

Ако имаш кожни проблеми на скалпа, това може да доведе до възпаления, които възпрепятстват нормалния растеж на косата. Такива кожни заболявания, които могат да предизвикат косопад, са себореен дерматит, псориазис и гъбични инфекции като трихофития. При наличие на едно от тези състояния, е изключително важно да подбираш подходящи и натурални продукти, така че да избегнеш влошаване на кожата на скалпа и обилен косопад.

Как да се справя с косопада?

Грижата за косата е дългосрочен ангажимент, който включва множество аспекти. Например правилно измиване и подхранване на косата, използване на подходящи продукти за нея, редовно подстригване, избягване на агресивни стилизиращи методи и прически и други. Ако страдаш от косопад и търсиш начин да възстановиш бързо растежа и здравето на косата си, ти препоръчваме да включиш в рутината си натуралния серум Hair’E Win. Той съдържа важни растителни съставки, като етерично масло от розмарин и лавандула, които имат благоприятно въздействие върху растежа на косата и здравето на скалпа. Ще видиш забележителни резултати до няколко седмици след използването му. Поръчай го още сега от нашия сайт и имай коса с мечтаната дължина. 


Стареенето на косата е един съвсем нормален процес, който настъпва с времето и не бива да те плаши. Както кожата ни изпитва промени, така и косата започва да изменя своята структура – косъмът става по-слаб и по-податлив на увреждания. В тази статия ще ти разкажем повече за това – какво се случва по време на процеса на стареене и как да поддържаш косата си здрава и силна. 

прочети още

Здравата коса – един от най-важните ни аксесоари. Съзнателно или не, когато говорим за красиви жени, ние асоциираме образа им с дълга, сияйна и омайна коса. Ето защо и много от нас се стремят да я поддържат в най-добрия й вид. Но понякога в желанието си да й дадем най-добрата грижа, се доверяваме на всякакви “съвети”, които може да се окажат вредни, вместо полезни. В тази статия ще разбулим някои митове за косата, в които определено не трябва да вярваш. 

прочети още

Има някои по-популярни съвети за грижа на косата, за които всеки от нас е чувал. Един такъв, например, е че, за да я запазиш здрава, е добре да избягваш честото използване на преса, сешоар или агресивни химически третирания. Това е страхотно, но всъщност има още много неподозирани начини, по които е възможно да увредиш косата си. Днес ще ти покажем няколко вредни навика, които да избягваш, за да запазиш косата си здрава и красива.

прочети още