Как влияе морската вода на косата?

Как влияе морската вода на косата?

По време на летните почивки е хубаво да предпазим добре кожата и косата си от силните слънчеви лъчи, за да избегнем неприятните последствия на изгарянето. Но когато отиваме на море, се сблъскваме с още един фактор, който влияе на състоянието на косата ни. Това е морската вода! Известно е, че тя носи много ползи за косата, но също така може да предизвика и някои нежелани ефекти. В тази статия ще ти разкажем повече за нейното влияние върху косата ти и какви предпазни мерки може да вземеш. 

Какви ползи носи морската вода за косата

Естествени хранителни вещества и минерали

Морската вода е богата на естествени минерали и соли като магнезий, калций, калий и натрий, които имат подхранващо действие върху скалпа и косата. От тези ценни елементи, магнезият е известен със своите релаксиращи свойства за тялото и положително влияние върху растежа на косата. 

Натурален и безвреден ексфолиант 

Богатите на минерали кристали от солената вода действат като отличен ексфолиант за твоя скалп. Те също така стимулират и кръвообращението на скалпа, което гарантира, че повече хранителни вещества достигат до космените фоликули. Резултат? Здрава и красива коса! 

Безплатен противогъбичен шампоан

Свойствата на солената вода наистина действат като един уникален безплатен шампоан! Особено ако имаш мазна коса, морската вода може да помогне с премахването на излишния себум и да предаде повече обем и блясък на косата ти. Ако пък страдаш от пърхот, противогъбичните свойства на солената вода могат да се окажат ефективно средство за борба с този проблем.

Вредна ли е морската вода за косата?

Отговорът на този въпрос е многозначен и до голяма степен зависи от типа коса, която имаш, както и дали я третираш. Вече споменахме, че морската вода има положително влияние върху скалпа и косата, стига да не се прекалява с нея. Ако все пак прекарваш твърде дълго време във водата, то тогава рискуваш да навредиш на косата си. Ето какви може да са последиците от това:

Дехидратира и отслабва косата

Генерално солта е хигроскопична – тоест привлича повече вода към косата ти, което я прави да изглежда по-обемна и плътна, но също така извлича естествената й влажност, причинявайки дехидратация. Естествените масла от скалпа също се измиват и така оставаш с усещането, че косата ти е по-суха и по-слаба от преди. 

Вреди на химически третирана коса

Ако подлагаш косата си на някои от процедурите като боядисване, изсветляване или трайно къдрене, то морската вода може да влоши допълнително нейната структура. Тъй като тези процедури малко или много също дехидратират косата ти, то солената вода ще й причини още повече изсушаване и увреждане.   

Как да предпазим косата си от вредните влияния на  морската вода

Да обобщим – морската вода може да бъде полезна за твоя скалп и коса в определени случаи. Ако обаче смяташ да прекарваш повече време във водата или пък третираш косата си, тогава е препоръчително да предприемеш някои стъпки, за да я предпазиш от увреждане. 

Например, преди да влезеш в морето, може да измиеш косата си първо на душ кабините, за да попие влага от прясната вода, а не директно от солената. Също така е добре да измиеш косата си отново веднага след като излезеш от морето. По този начин ще премахнеш насъбралите се солни кристали по скалпа, както и друго замърсяване, като пясък и дребни частици. За да я хидратираш допълнително след плажа, вземи със себе си хидратиращ шампоан, балсам и маски. 

Като допълнителна превенция от изсушаване, може да използваш естествено масло за коса или натурален балсам без отмиване, преди да отидеш на плажа. Това ще “покрие” кичурите на косата и ще попречи на солта да й отнеме естествената влажност. Препоръчваме ти да използваш серума за коса Hair’E Win, който е 100% натурален и съчетава в себе си хидратиращи и защитни свойства. Серумът действа в дълбочина, подхранвайки фоликулите и укрепвайки корените на косата. В резултат на това, косата става по-устойчива на увреждания и по-блестяща, със здрав и подхранен външен вид. Освен че можеш да използваш серума преди и след плажа, той е идеалното средство против косопад. Със своите специално подбрани растителни съставки и изпробвана формула, Hair’E Win действа ефективно срещу загубата на коса и стимулира бързия й растеж. Научи повече като разгледаш сайта ни. 


Стареенето на косата е един съвсем нормален процес, който настъпва с времето и не бива да те плаши. Както кожата ни изпитва промени, така и косата започва да изменя своята структура – косъмът става по-слаб и по-податлив на увреждания. В тази статия ще ти разкажем повече за това – какво се случва по време на процеса на стареене и как да поддържаш косата си здрава и силна. 

прочети още

Здравата коса – един от най-важните ни аксесоари. Съзнателно или не, когато говорим за красиви жени, ние асоциираме образа им с дълга, сияйна и омайна коса. Ето защо и много от нас се стремят да я поддържат в най-добрия й вид. Но понякога в желанието си да й дадем най-добрата грижа, се доверяваме на всякакви “съвети”, които може да се окажат вредни, вместо полезни. В тази статия ще разбулим някои митове за косата, в които определено не трябва да вярваш. 

прочети още

Косопадът е често срещано явление при много хора. Обикновено не е повод за притеснение, но ако забелязваш, че ти окапва повече коса от обикновено и усещаш разлика в плътността й, тогава е полезно да разгледаш някои от възможните причини и да обърнеш внимание на проблема. В тази статия ще ти споделим кои фактори влияят върху загубата на коса и как да се справиш с това. 

прочети още

Има някои по-популярни съвети за грижа на косата, за които всеки от нас е чувал. Един такъв, например, е че, за да я запазиш здрава, е добре да избягваш честото използване на преса, сешоар или агресивни химически третирания. Това е страхотно, но всъщност има още много неподозирани начини, по които е възможно да увредиш косата си. Днес ще ти покажем няколко вредни навика, които да избягваш, за да запазиш косата си здрава и красива.

прочети още