Как да се грижиш за косата си по време на цикъл

Как да се грижиш за косата си по време на цикъл

Към вече дългия списък с неприятни странични ефекти, които настъпват по време на менструалния цикъл, приспада и състоянието на косата. Ако забелязваш, че през този период скалпът ти става по-раздразнителен, а косата ти по-мазна, тогава е добре да предприемеш различен подход към грижата им. В тази статия ще те запознаем по-добре с промените, които настъпват за косата по време на менструалния цикъл и как да се справиш с тях. 

Какви промени настъпват за косата по време на менструация?

Въпреки че най-често мислим за кожата като за реагираща на хормонални колебания, месечният цикъл оказва влияние и върху състоянието на скалпа и косата, за които дори може би не подозираш. Това са някои от най-често срещаните промени, които настъпват:

Бързо омазняване

Питаш ли се защо косата се омазнява толкова много преди цикъл? По-конкретно, седмица преди менструацията естрогенът започва да намалява, а прогестеронът да се повишава. Тази хормонална промяна може да стимулира мастните жлези в кожата да произвеждат повече себум. Наред с натрупването на различни продукти, пот и мръсотия, ти може да усещаш косата си по-мазна отвсякога. 

Временен косопад

Ако имаш чувството, че косата ти пада повече по време на цикъл, тогава не си сама. Има доза истина в това, тъй като по време на менструация внезапният спад на естрогена предизвиква временна загуба на коса. Но няма нищо притеснително – косата отново се възстановява след цикъл.

Чувствителен скалп

Както казахме, бушуващите хормони по време на цикъл може да предизвикат прекомерното производство на себум. Тези внезапни промени оказват влияние върху състоянието на скалпа и го правят по-чувствителен. Следователно някои от страничните ефекти са сърбеж, дискомфорт и възможно лющене. 

Съвети за по-добра грижа на косата по време на цикъл

Полагай грижи за скалпа си

Тъй като по време на месечния цикъл скалпът става склонен към раздразнения, е важно да му отделяш повече внимание и грижа. Например, избягвай да си правиш прически със стегнати ластици, които могат да причинят увреждане на косъма и косопад. След като мине цикълът, кожната мазнина спада и тогава състоянието на скалпа се нормализира, но при хора със суха кожа на главата, това може да доведе до лющене и поява на пърхот. Затова е добре да използваш овлажняващи маски, серум или да си правиш сама плодови смеси, които да подхранят, хидратират и успокоят скалпа след цикъл. 

Пълноценно хранене и почивка

Предвид факта, че настъпват големи промени в организма по време на месечния цикъл, е изключително важно да си отпочиваш достатъчно добре, както и да приемаш нужните витамини и минерали, за да се справиш по-лесно с този период. Затова планирай добре диетата си, включвай нужните мултивитамини и витамин D, витамин C, биотин, желязо и цинк, които също са полезни и за здравето на косата ти. Те се съдържат най-вече в плодовете и зеленчуците. Научи повече за тази тема в нашата статия от блога.

Използвай подходяща козметика

По време на цикъл е препоръчително да измиваш косата си по-често, за да почистваш добре скалпа си от излишния себум и замърсяването, което по-лесно се привлича. Избягвай продукти, които съдържат вредни химикали и избирай такива, които са натурални с лека формула. По този начин ще предпазиш скалпа си от допълнителни раздразнения, именно когато е в най-чувствителния си период. Не само това – но и косата ти ще ти благодари, тъй като при настъпване на менструация тя изглежда сплъстена и безжизнена, а с правилната грижа ще придобие по-жив и здрав вид.

 

Ако изпитваш временен косопад, омазняване и чувствителен скалп по време на цикъла си, ние ти препоръчваме серума Hair’E Win. Този продукт не само ще помогне с всичко това, но и ще върне живот и здравина на твоята коса, благодарение на растителните съставки, които съдържа. Точно така, серумът е изцяло натурален и не съдържа никакви вредни химикали, сулфати или парабени.  Създаден със щадящи за кожата съставки, Hair’E Win стимулира бързия растеж на косата, като подхранва, хидратира и подобрява нейната структура. Довери се на Hair’E Win за здрава, сияйна и естествено дълга коса. 


Стареенето на косата е един съвсем нормален процес, който настъпва с времето и не бива да те плаши. Както кожата ни изпитва промени, така и косата започва да изменя своята структура – косъмът става по-слаб и по-податлив на увреждания. В тази статия ще ти разкажем повече за това – какво се случва по време на процеса на стареене и как да поддържаш косата си здрава и силна. 

прочети още

Здравата коса – един от най-важните ни аксесоари. Съзнателно или не, когато говорим за красиви жени, ние асоциираме образа им с дълга, сияйна и омайна коса. Ето защо и много от нас се стремят да я поддържат в най-добрия й вид. Но понякога в желанието си да й дадем най-добрата грижа, се доверяваме на всякакви “съвети”, които може да се окажат вредни, вместо полезни. В тази статия ще разбулим някои митове за косата, в които определено не трябва да вярваш. 

прочети още

Косопадът е често срещано явление при много хора. Обикновено не е повод за притеснение, но ако забелязваш, че ти окапва повече коса от обикновено и усещаш разлика в плътността й, тогава е полезно да разгледаш някои от възможните причини и да обърнеш внимание на проблема. В тази статия ще ти споделим кои фактори влияят върху загубата на коса и как да се справиш с това. 

прочети още

Има някои по-популярни съвети за грижа на косата, за които всеки от нас е чувал. Един такъв, например, е че, за да я запазиш здрава, е добре да избягваш честото използване на преса, сешоар или агресивни химически третирания. Това е страхотно, но всъщност има още много неподозирани начини, по които е възможно да увредиш косата си. Днес ще ти покажем няколко вредни навика, които да избягваш, за да запазиш косата си здрава и красива.

прочети още