6 мита за косата, в които не трябва да вярваш

6 мита за косата, в които не трябва да вярваш

Здравата коса – един от най-важните ни аксесоари. Съзнателно или не, когато говорим за красиви жени, ние асоциираме образа им с дълга, сияйна и омайна коса. Ето защо и много от нас се стремят да я поддържат в най-добрия й вид. Но понякога в желанието си да й дадем най-добрата грижа, се доверяваме на всякакви “съвети”, които може да се окажат вредни, вместо полезни. В тази статия ще разбулим някои митове за косата, в които определено не трябва да вярваш. 

6 мита за косата

Редовното подстригване стимулира растежа на косата

Честото подстригване на косата не оказва влияние върху по-бързия й растеж. Стимулирането на растеж зависи от други фактори като – използването на правилни продукти, правилна диета и подходяща грижа. Ние съветваме да я подстригваш на всеки шест до осем седмици. Премахването на изтощени краища прави косата по-жива и и предотвратява разпространението на начупени косъмчета по дължината й.

Агресивното сресване заздравява косата 

Това действие всъщност може да бъде много вредно за косата ти и да доведе до засилване на косопада. Дърпането на косата от корена й, особено със сила или при употреба на агресивни четки, може да повреди отделните нишки в структурата на косъма и да нанесе щети на структурата им. Нашият съвет е да използваш четки с естествен косъм или гребен от дърво, които са нежни към скалпа и косата. Научи още за несъзнателните вредни навици, които могат да предизвикат косопад. 

Честата смяна на шампоани и балсами е полезно за косата

Имайки предвид колко е трудно да откриеш правилните продукти за коса, не е добра идея да ги сменяш постоянно, за да стимулираш растежа й или да постигнеш по-бързи резултати. Вместо това, препоръчваме да отделиш време да проучиш и определиш какви са нуждите на твоята коса. Избери подходящи и и натурални продукти, които подхранват, подсилват и поддържат здравето й, и бъди последователен в грижата за косата си. 

Стресът причинява побеляване на косата

Побеляването на косата означава просто, че клетките спират да произвеждат меланин – цветните пигменти. Според скорошен доклад на Harvard Health Publishing, няма достатъчно доказателства, доказващи твърдението, че стресът може да предизвика побеляване на косата. Интензивен или хроничен стрес, обаче може да предизвика внезапен и обилен косопад. Научи повече за това тук.  

Боядисването причинява косопад 

Това може да се окаже вярно единствено, ако не се грижиш правилно за косата си след боядисване. Истината е, че съвременните бои са обогатени с достатъчно подхранващи съставки, така че да предпазят косата ти от увреждане или изсушаване. Така че самият процес е напълно безопасен, а правилните продукти след него ще поддържат косата ти в безупречен вид. 

Изплакването със студена вода след шампоан прави косата по-блестяща

Всъщност – точно обратното. Проучвания установиха, че студената вода не прави косата по-бляскава, както много хора до сега са си мислели. Измиването с топла вода е това, което прави косата да изглежда по-мека и бляскава. За още по-голям ефект дори – просто нанасяй балсам всеки път, когато миеш косата си.

Hair’E Win за силна, бляскава и естествено дълга коса

Вече знаеш на кои митове за косата не трябва да вярваш. Ние ти препоръчваме да използваш натуралния серум за коса Hair’E Win, който ще подмогне растежа на косата ти и ще я направи да изглежда по-здрава и сияйна отвсякога! Създаден от любов към красивата коса, този серум съдържа растителни съставки, които целят да подхранят косата в дълбочина и да стимулират растежа й. Само до няколко седмици след ежедневна употреба, ще забележиш осезаем ефект. Научи повече за продуктите ни на нашия сайт и не се колебай да ни пишеш при нужда.


Стареенето на косата е един съвсем нормален процес, който настъпва с времето и не бива да те плаши. Както кожата ни изпитва промени, така и косата започва да изменя своята структура – косъмът става по-слаб и по-податлив на увреждания. В тази статия ще ти разкажем повече за това – какво се случва по време на процеса на стареене и как да поддържаш косата си здрава и силна. 

прочети още

Косопадът е често срещано явление при много хора. Обикновено не е повод за притеснение, но ако забелязваш, че ти окапва повече коса от обикновено и усещаш разлика в плътността й, тогава е полезно да разгледаш някои от възможните причини и да обърнеш внимание на проблема. В тази статия ще ти споделим кои фактори влияят върху загубата на коса и как да се справиш с това. 

прочети още

Има някои по-популярни съвети за грижа на косата, за които всеки от нас е чувал. Един такъв, например, е че, за да я запазиш здрава, е добре да избягваш честото използване на преса, сешоар или агресивни химически третирания. Това е страхотно, но всъщност има още много неподозирани начини, по които е възможно да увредиш косата си. Днес ще ти покажем няколко вредни навика, които да избягваш, за да запазиш косата си здрава и красива.

прочети още