Какво трябва да знаеш за косопада след Ковид

Какво трябва да знаеш за косопада след Ковид

Ако нещо научихме от Ковид-19, то е да “очакваме неочакваното”. По време на боледуването си, а дори и след него, много хора съобщиха за странни симптоми, като загуба на обоняние и мирис, обриви по кожата и косопад. Като последното е озадачило дори дерматолозите, които все още не са открили точната причина за феномена. Възможно е косопадът да е в следствие от инфекцията или поради огромния стрес. Каквато и да е причината, експертите казват, че няма нужда от паника. Косопадът след Ковид е временно явление. С достатъчно време и търпение от твоя страна, косата ще възвърне своя бляскав вид. В тази статия ще ти споделим как да се грижиш за нея, за да й помогнеш в процеса.

Колко дълго продължава косопадът след коронавирус?

Ако забелязваш, че косата ти капе повече от обикновено след прекаран Ковид, значи най-вероятно изпитваш един от симптомите на вируса. Някои изследвания сочат, че 22 процента от хората, хоспитализирани с Ковид-19, са имали временна загуба на коса. При по-леки форми на заболяването е трудно да се изчисли точният процент на страдащите от косопад, но проучванията показват, че този симптом се среща изключително често при продължителни случаи на Ковид.

Медицинското наименование на тази внезапна и временна загуба на коса се нарича телогенен ефлувиум. Добрата новина е, че обикновено трае от 3 до 6 месеца, след което започва фазата на възстановяване. Някои хора съобщават, че дори след като е спрял косопадът, не усещат косата си толкова плътна и здрава колкото преди. Това е така, защото косата расте бавно – средно по 1 см на месец. Така че ако си имала дълга и буйна коса преди Ковид, може би ще са необходими няколко месеца, до две години, за да се възстанови напълно. Знаем, че звучи като цяла вечност, затова пък сме тук, за да те успокоим, че не е краят на света и има решение за теб. 

Как да се справя със загубата на коса?

Третирането на състояние като косопад просто изисква време и търпение. Всъщност това, което ще повлияе най-много на здравето на скалпа и косата, е регулирането на стресовите нива. Всички специалисти са единодушни по този въпрос. Стресът причинява загуба на коса и загубата на коса причинява стрес. Удивително е колко много влияе нашето вътрешно състояние на външния ни вид. Затова – банално или не, опитай се да намалиш тревожността си чрез ефективни методи, като медитация, физическа активност и други здравословни навици, за които може да прочетеш повече тук. 

Други методи, които може да опиташ, за да подпомогнеш на косата си да възвърне по-скоро своя здравословен вид, е чрез натурална козметика и правилна диета. Серумът за коса Hair’E Win е създаден с мисията да помогне на всяка жена да се чувства отново уверено, като възвърне красотата на косата й. Продуктът съчетава иновативна формула с научни изследвания и доказана ефективност. Растителните му съставки са безвредни за тялото и действат в дълбочина, за да подсилят и възстановят косата. 

Пребори косопада с Hair’E Win! Само до няколко седмици от употребата на серума, ще усетиш разликата в косата си. Тя ще стане отново плътна, здрава и бляскава. Не карай косата си да чака, вземи своя комплект от нашия сайт и стартирай натуралната терапия още днес. 


Стареенето на косата е един съвсем нормален процес, който настъпва с времето и не бива да те плаши. Както кожата ни изпитва промени, така и косата започва да изменя своята структура – косъмът става по-слаб и по-податлив на увреждания. В тази статия ще ти разкажем повече за това – какво се случва по време на процеса на стареене и как да поддържаш косата си здрава и силна. 

прочети още

Здравата коса – един от най-важните ни аксесоари. Съзнателно или не, когато говорим за красиви жени, ние асоциираме образа им с дълга, сияйна и омайна коса. Ето защо и много от нас се стремят да я поддържат в най-добрия й вид. Но понякога в желанието си да й дадем най-добрата грижа, се доверяваме на всякакви “съвети”, които може да се окажат вредни, вместо полезни. В тази статия ще разбулим някои митове за косата, в които определено не трябва да вярваш. 

прочети още

Косопадът е често срещано явление при много хора. Обикновено не е повод за притеснение, но ако забелязваш, че ти окапва повече коса от обикновено и усещаш разлика в плътността й, тогава е полезно да разгледаш някои от възможните причини и да обърнеш внимание на проблема. В тази статия ще ти споделим кои фактори влияят върху загубата на коса и как да се справиш с това. 

прочети още

Има някои по-популярни съвети за грижа на косата, за които всеки от нас е чувал. Един такъв, например, е че, за да я запазиш здрава, е добре да избягваш честото използване на преса, сешоар или агресивни химически третирания. Това е страхотно, но всъщност има още много неподозирани начини, по които е възможно да увредиш косата си. Днес ще ти покажем няколко вредни навика, които да избягваш, за да запазиш косата си здрава и красива.

прочети още