Косопад през есента? Ето няколко решения

Косопад през есента? Ето няколко решения

Със смяната на сезоните настъпват много промени за организма, които могат да се окажат не толкова приятни. Ако забелязваш да ти пада повече коса по възглавницата или четката за коса, тогава вероятно изпитваш един често срещан феномен и враг на твоята коса – сезонният косопад. Но не се панирай! Добрата новина е, че това е просто временно явление. Докато премине ефектът му обаче, косата и скалпът ти са стресирани, затова е препоръчително да положиш повече грижи за тях. Ще разбереш повече за това в тази статия – какво представлява есенния косопад и как да се справиш с него. 

Защо имам косопад през есента?

Въпреки че причините за сезонния косопад могат да бъдат най-различни, няколко проучвания сочат, че температурните промени предизвикват скалпа и фоликулите да навлязат в екзогенна фаза. Това е една от четирите фази на растеж на косъма, която се характеризира именно със смяна на косата. 

Стресът е другият фактор, който влияе върху растежа на косата. През летните месеци обикновено всички сме в настроение за почивка, организираме различни екскурзии и се наслаждаваме на дългите топли дни. Когато наближи септември обаче, усещаме, че се връщаме обратно в познатото работно ежедневие и към множеството задължения. Всички тези промени в рутината, съчетано със смяната на сезона, могат да допринесат за безпокойство и дисбаланс в хормоните, а това да се отрази на състоянието на косата. 

През летните месеци много от нас не осъзнават, че косата и скалпът също могат да пострадат от силните слънчеви лъчи и морската вода. Както кожата ни има нужда от защита, така и косата. Някои от последиците включват изсушаване, увреждане на структурата и дехидратация на косъма. А всичко това може да доведе до появата на косопад. Той се усеща най-силно именно през есента, когато и другите фактори, които споменахме по-горе, като стресът и смяната на сезона, допринесат за този проблем.

Начини за справяне с косопада през есента

Освежаваща подстрижка

Както вече споменахме, една от причините да губиш повече коса през есента, е заради вредите, причинени от лятото. Възможно е косата да е станала по-чуплива, суха и склонна към накъсване. Така че, за да възвърнеш пълния й блясък, добра първа стъпка би била освежаващата подстрижка. Премахването на нацъфтелите и сухи краища, ще придаде много по-жив и здрав вид на косата ти. 

Балансирана диета

Известно е, че някои храни имат много благоприятен ефект върху растежа на косата. Такива са например авокадото, бананите, фурмите, сьомгата, сладките картофи и други. Всички те съдържат полезни хранителни вещества като витамини, минерали, протеини и аминокиселини, които помагат за предотвратяването на косопада и поддържането на скалпа и косата здрави. Научи повече за качествата на тези храни в статията ни по темата. 

Без агресивни стайлинги

Знаем, че е изкушаващо да експериментираш с косата си и да пробваш нови прически. Но ако забелязваш, че косата ти не е в най-доброто си състояние, трябва да й обърнеш внимание, като избягваш определени стайлинги. Такива са например агресивни сресвания, носене на стегнати прически, използване на преси за коса, процедури на химическа основа като къдрене и изсветляване. За да поддържаш косата си здрава и красива през цялото време ти препоръчваме да избягваш и някои определени вредни навици, за които дори може би не подозираш. Прочети повече тук. 

Подхранващи продукти за коса 

При наличие на косопад трябва да обърнеш внимание най-напред на здравето на скалпа. Тъй като сухият скалп може да причини повече загуба на коса, е важно да се погрижиш за неговата хидратация. Ето защо ти препоръчваме да използваш дълбоко хидратиращи продукти за коса по време на студените месеци. Към ежедневната си рутина може да включиш и възстановяващо масло за коса, което ще поддържа скалпа здрав и ще стимулира бързия растеж на косата. 

Справи се със сезонния косопад с помощта на Hair’E Win 

Искаме да те успокоим, че в крайна сметка сезонният косопад не е нищо страшно. Това е нормално явление, което ще отмине и косата ти ще се възстанови напълно. Ако забелязваш, че косопадът продължава дори след прехода на сезоните, тогава е добре да се консултираш с лекар, за да установите причините за това.  Междувременно е добра идея да продължаваш да прилагаш най-добрите практики за стимулиране растежа на косата. 

Серумът за коса Hair’E Win ще ти помогне да възвърнеш блясъка и здравето на косата си за нула време! Неговата прецизна формула е балансирана по такъв начин, че да предоставя най-доброто подхранване за твоята коса, без да я утежнява или омазнява. От друга страна, внимателно подбраните растителни съставки действат благоприятно върху здравето на скалпа, като стимулират кръвообращението и растежа на косъма. Научи повече в сайта ни и не се колебай да се свържеш с нас при въпроси. 


Стареенето на косата е един съвсем нормален процес, който настъпва с времето и не бива да те плаши. Както кожата ни изпитва промени, така и косата започва да изменя своята структура – косъмът става по-слаб и по-податлив на увреждания. В тази статия ще ти разкажем повече за това – какво се случва по време на процеса на стареене и как да поддържаш косата си здрава и силна. 

прочети още

Здравата коса – един от най-важните ни аксесоари. Съзнателно или не, когато говорим за красиви жени, ние асоциираме образа им с дълга, сияйна и омайна коса. Ето защо и много от нас се стремят да я поддържат в най-добрия й вид. Но понякога в желанието си да й дадем най-добрата грижа, се доверяваме на всякакви “съвети”, които може да се окажат вредни, вместо полезни. В тази статия ще разбулим някои митове за косата, в които определено не трябва да вярваш. 

прочети още

Косопадът е често срещано явление при много хора. Обикновено не е повод за притеснение, но ако забелязваш, че ти окапва повече коса от обикновено и усещаш разлика в плътността й, тогава е полезно да разгледаш някои от възможните причини и да обърнеш внимание на проблема. В тази статия ще ти споделим кои фактори влияят върху загубата на коса и как да се справиш с това. 

прочети още

Има някои по-популярни съвети за грижа на косата, за които всеки от нас е чувал. Един такъв, например, е че, за да я запазиш здрава, е добре да избягваш честото използване на преса, сешоар или агресивни химически третирания. Това е страхотно, но всъщност има още много неподозирани начини, по които е възможно да увредиш косата си. Днес ще ти покажем няколко вредни навика, които да избягваш, за да запазиш косата си здрава и красива.

прочети още