Как да се справиш с косопада след раждане

Как да се справиш с косопада след раждане

Сигурно си чувала, че по време на и след бременност тялото ти изпитва много промени. Някои са очаквани, други са изненадващи. Макар повечето странични ефекти да са временни, разбираме, че има такива, които те притесняват. Визираме именно неприятния косопад, който често възниква след бременност. В тази статия ще ти разкажем повече за това как влияят хормоните на косата и как да се справиш с внезапната загуба на коса. 

Какво причинява косопада след бременност?


Обикновено човек губи около 100 косъма на ден. Но тъй като става постепенно, това е един по скоро незабележим процес. Ако очакваш дете обаче, високите нива на хормона естроген предотвратяват капенето на коса. Ефектът се допълва от повишения обем на кръвта и кръвообращението, което също кара косата да пада по-малко от нормалното. Ето защо по време на бременност много жени чувстват косата си по-плътна и силна от когато и да е било. 

Когато една жена роди, нивата на хормоните спадат и отново се наблюдава промяна във вида на косата. Така тя “наваксва” за загубеното време и започва да пада в много по-големи количества от нормалното. Това е напълно нормален процес, който е временен. Косопада след раждане може да започне веднага, след като бебето се появи на бял свят и може да продължи до една година. Понякога дори пикът на косопада е около 4-тия месец след бременността, което съвсем разбираемо може да предизвика още повече стрес у жените. След известно време хормоните ще се нормализират и косопадът ще премине. Това не означава обаче, че не трябва да полагаш допълнителни грижи за косата си в този сензитивен за нея период. В тази статия ще разбереш как да се справиш с косопада след раждане. 

4 съвета за справяне с косопада след раждане

Прояви нежност към косата си

За да поддържаш здрав вид на косата си, препоръчваме ти да избягваш агресивни методи за стилизиране. Това включва използването на сешоар и преса или подлагането на химически процедури като накъдряне, изсветляване, обезцветяване и други. 

Грубото сресване също може да причини повече загуба на коса, така че бъди нежна към скалпа и косата си и обмисли закупуването на четки от естествени материали. Друга стъпка, която може да предприемеш, е да смениш ластиците за косата с копринени скрънчита или шноли, които не накъсват косъма. 

Храни се пълноценно 

Учудващо или не, храната има огромно значение за здравето на косата. След раждане е особено важно да се храниш пълноценно и да консумираш повече плодове, зеленчуци и здравословни протеини.

Някои от препоръчаните храни за здрава и силна коса са тъмни листни зеленчуци (за желязо и витамин С), сладки картофи и моркови (за бета-каротин), яйца (за биотин) и риба (за омега-3, магнезий и цинк). Ако искаш да разбереш повече за това кои храни помагат при косопад, прочети статията ни по тази тема. 

Не забравяй за витамините

Витамините не са заместител на пълноценното хранене, но те могат да бъдат полезна добавка, ако диетата не ти е балансирана. Витамини, за които се знае, че имат благоприятно въздействие върху състоянието на косата и кожата са Витамин А, Витамин C, Витамин D и витамини от група B.

Също така, се препоръчва да продължиш приема на пренатални витамини след раждането на бебето, особено ако кърмиш. 

Използвай подхранващи продукти за коса

За да освежиш вида на косата си, може да използваш подхранващи продукти, които й придават повече обем. Опитай с различни шампоани и балсами, които са подходящи за твоя тип коса. 

Препоръчваме да добавиш към рутината си и Hair’E Win – серумът за растеж на коса. Той е създаден на растителна основа и е подходящ да се използва както по време на бременност, така и след раждане. Натуралният му състав се абсорбира безопасно от тялото и не предизвиква странични ефекти. 

Забрави за проблемите с косопада. Със серума Hair’E Win можеш да възвърнеш здравия вид на косата си за кратък период от време. Препоръчваме да използваш продукта минимум 3 месеца, за да усетиш ефекта. За оптимални резултати, повтори 3-месечния курс. Научи повече за Hair’E Win на сайта и не се колебай да се свържеш с нас, ако имаш въпроси.


Стареенето на косата е един съвсем нормален процес, който настъпва с времето и не бива да те плаши. Както кожата ни изпитва промени, така и косата започва да изменя своята структура – косъмът става по-слаб и по-податлив на увреждания. В тази статия ще ти разкажем повече за това – какво се случва по време на процеса на стареене и как да поддържаш косата си здрава и силна. 

прочети още

Здравата коса – един от най-важните ни аксесоари. Съзнателно или не, когато говорим за красиви жени, ние асоциираме образа им с дълга, сияйна и омайна коса. Ето защо и много от нас се стремят да я поддържат в най-добрия й вид. Но понякога в желанието си да й дадем най-добрата грижа, се доверяваме на всякакви “съвети”, които може да се окажат вредни, вместо полезни. В тази статия ще разбулим някои митове за косата, в които определено не трябва да вярваш. 

прочети още

Косопадът е често срещано явление при много хора. Обикновено не е повод за притеснение, но ако забелязваш, че ти окапва повече коса от обикновено и усещаш разлика в плътността й, тогава е полезно да разгледаш някои от възможните причини и да обърнеш внимание на проблема. В тази статия ще ти споделим кои фактори влияят върху загубата на коса и как да се справиш с това. 

прочети още

Има някои по-популярни съвети за грижа на косата, за които всеки от нас е чувал. Един такъв, например, е че, за да я запазиш здрава, е добре да избягваш честото използване на преса, сешоар или агресивни химически третирания. Това е страхотно, но всъщност има още много неподозирани начини, по които е възможно да увредиш косата си. Днес ще ти покажем няколко вредни навика, които да избягваш, за да запазиш косата си здрава и красива.

прочети още